Wat zijn de symptomen van een angststoornis?
Share
Angst is een normale menselijke emotie. Iedereen voelt wel eens angst, bijvoorbeeld voor een presentatie op school of voor een sollicitatiegesprek. Maar als angst je dagelijks leven gaat belemmeren, dan kan er sprake zijn van een angststoornis.
Toen ik 15 was kreeg ik mijn allereerste paniekaanval. Het was op een drukke plek met koningsdag en ik dacht letterlijk dat ik dood ging. Extreem zweten, hartkloppingen, het geluid vervormde en het voelde als ik in een soort droom zat. Nou ja droom? Eerder een nachtmerrie. Uit schaamte vertelde ik niemand wat er gebeurde en wou ik graag naar huis. Omdat je zo schrikt ben je heel bang dat het weer gaat gebeuren. Dit noemen ze angst voor de angst. Elke keer als ik naar een drukke plek ging was ik bang dat ik weer een aanval kreeg en zo breidde het steeds meer uit. Het begon op drukke plekken, toen in winkels, op school, in de aula, klaslokalen, tuin, woonkamer en uiteindelijk durfde ik nauwelijks mijn slaapkamer meer uit. Wat het nu precies is kan ik lastig omschrijven maar alles in je lijf schreeuwt ‘’dit is niet goed!’’. Het zijn niet logische angsten, maar leg dat maar is uit aan iemand die het toch echt zo voelt.
Uiteindelijk ben ik in therapie gegaan en heb ik veel geoefend met exposure therapie, oftewel de angst aan gaan stapje voor stapje. Het is een stoornis die heel goed te behandelen! Ervaar je dit soort klachten? Stap dan naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een therapeut. Goede therapie zorgt ervoor dat je angsten naar de achtergrond gaan of zelfs helemaal weg.
Hieronder vind je extra informatie over soorten angststoornissen enz.
Wat is een angststoornis?
Een angststoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige en onredelijke angst of angstige gevoelens. Angststoornissen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven, waardoor het moeilijk is om te werken, naar school te gaan of sociale contacten te onderhouden.
Er zijn veel verschillende soorten angststoornissen
Er zijn veel verschillende soorten angststoornissen, elk met zijn eigen kenmerken. Enkele veelvoorkomende soorten angststoornissen zijn:
- Paniekstoornis: Dit is een aandoening waarbij je plotselinge, intense aanvallen van paniek ervaart.
- Sociale angststoornis: Dit is een aandoening waarbij je angst hebt voor sociale situaties.
- Agorafobie: Dit is een aandoening waarbij je angst hebt voor openbare plaatsen of situaties waarin je moeilijk kunt ontsnappen.
- Specifieke fobieën: Dit zijn angsten voor specifieke objecten of situaties, zoals spinnen, hoogtes of vliegen.
- Gegeneraliseerde angststoornis: Dit is een aandoening waarbij je een aanhoudende, overmatige angst en zorgen hebt.
Wat zijn de symptomen van een angststoornis?
De symptomen van een angststoornis kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke stoornis. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Angstgevoelens
- Hartkloppingen
- Zweethanden
- Blozen
- Benauwdheid
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Tremor
- Veranderd slaappatroon
- Vermijdingsgedrag
Hoe ga je om met een angststoornis?
Er zijn verschillende manieren om om te gaan met een angststoornis. In sommige gevallen kan een behandeling met medicijnen helpen. In andere gevallen kan cognitieve gedragstherapie (CGT) effectief zijn. CGT is een vorm van therapie waarbij je leert om je angstige gedachten en gedragingen te veranderen.
Angststoornissen zijn goed behandelbaar. Met de juiste behandeling kun je je angstklachten verminderen en een normaal leven leiden.